Is een orchidee giftig voor katten? Wat jij moet weten

Is een orchidee giftig voor katten? Wat jij moet weten

Orchideeën zijn populaire kamerplanten vanwege hun prachtige bloemen en gevarieerde soorten. Als je een kat hebt, is het belangrijk om te weten of deze mooie planten een risico vormen voor je huisdier. In deze blog lees je of orchideeën giftig zijn voor katten en bieden we nuttige informatie voor huisdier eigenaren.

Zijn orchideeën giftig voor katten?

Gelukkig zijn de meeste orchideeën die in huizen en kantoren worden gehouden, zoals de Phalaenopsis (vlinderorchidee), Cattleya en Dendrobium, veilig voor katten. Deze planten maken deel uit van de grote Orchidaceae-familie, die algemeen bekend staat als niet toxisch voor katten. Dit is geruststellend nieuws voor iedereen die de schoonheid van orchideeën wil combineren met de aanwezigheid van hun huisdieren. Benieuwd naar de orchideeën die wij te bieden hebben? Bekijk hier ons hele assortiment!

paarse orchidee

Preventieve maatregelen voor een veilig huis

Ook al is een orchidee niet giftig voor katten, is het toch belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat je huisdieren veilig zijn en de planten gezond blijven.

Plaatsing van orchideeën

 • Hoog en veilig
  Plaats orchideeën op hogere planken of in hangende potten buiten het bereik van katten.
 • Stevige potten
  Zorg ervoor dat je orchideeën in stevige potten staan die niet makkelijk omgestoten kunnen worden door nieuwsgierige katten.

Omgaan met kauwgedrag

 • Afleiding bieden
  Zorg voor geschikt kauwspeelgoed of veilige planten zoals kattengras, om de aandacht van je kat weg van je orchideeën te leiden.
 • Training
  Leer je katten dat ze weg moeten blijven van de planten door consistent te zijn met commando's.

Symptomen om op te letten

Hoewel het antwoord op de vraag "zijn orchideeën giftig voor katten" nee is, kunnen sommige katten gevoelig zijn of allergische reacties vertonen. Let op de volgende symptomen die kunnen wijzen op een probleem:

Mogelijke reacties

 • Huidirritatie
  Let op tekenen van irritatie rond de mond of poten van je kat.
 • Spijsverteringsproblemen
  Braken of diarree na het kauwen op een plant kan wijzen op een gevoelige reactie.

De vraag "Is een orchidee giftig voor katten?" kan geruststellend beantwoord worden met 'nee' voor de meeste gangbare soorten. Door verantwoordelijke verzorging en het nemen van eenvoudige voorzorgsmaatregelen kun je een veilige en aantrekkelijke leefomgeving creëren voor zowel je orchideeën als je kattenvrienden. Zo geniet je van de schoonheid van orchideeën zonder je zorgen te hoeven maken over de veiligheid van je huisdier.

Terug naar blog

Shop jouw orchidee!