Orchidee planten: een stap-voor-stap handleiding voor beginners

Orchidee planten: een stap-voor-stap handleiding voor beginners

Orchideeën zijn prachtige planten die elke leefomgeving kunnen opfleuren. Het planten van orchideeën kan moeilijk lijken, vooral als je een beginner bent. In deze handleiding nemen we je stap voor stap mee in hoe je orchideeën kunt planten, zodat je kunt genieten van deze prachtige planten in je eigen huis.

Wat heb je nodig om een orchidee te planten

Benodigdheden

Voordat je begint met het planten van een orchidee, is het belangrijk om de goede benodigdheden bij de hand te hebben:

 • Een gezonde orchidee
  Kies een sterke plant zonder beschadigde bladeren of wortels. Bekijk onze collecties aan orchideeën met de beste kwaliteit!
 • Een pot met drainagegaten
  Dit zorgt ervoor dat overtollig water kan weglopen, wat belangrijk is om wortelrot te voorkomen.
 • Orchideeëngrond
  Gebruik speciale orchideeëngrond die luchtig en goed doorlatend is.
 • Snoeischaar
  Voor het knippen van dode wortels en bladeren.
 • Water
  Voor het bevochtigen van de grond en de plant.

Stap 1: Kies de goede orchidee

Er zijn veel verschillende soorten orchideeën, maar voor beginners is de Phalaenopsis een goede keuze. Deze soorten zijn relatief makkelijk te verzorgen en bloeien vaak meerdere keren per jaar.

Phalaenopsis orchidee

Stap 2: Voorbereiden van de pot en de grond

De goede pot kiezen

Kies een pot die iets groter is dan de huidige pot van de orchidee. Zorg ervoor dat de pot de mogelijkheid heeft om overtollig water weg te voeren om wortelrot te voorkomen. Bekijk onze collectie potten die geschikt zijn voor jouw orchidee!

Voorbereiden van de grond

Orchideeën hebben speciale potgrond nodig die luchtig en goed doorlatend is. Koop een speciale orchideeëngrond die bestaat uit een mix van boomschors, houtskool en perliet. Vul de pot voor ongeveer twee derde met deze grondmix.

Stap 3: De orchidee voorbereiden

Verwijderen van de oude pot

Haal de orchidee voorzichtig uit de oude pot. Als de wortels vast zitten aan de post, knijp dan zachtjes in de pot om zo de wortels los te maken. Doe dit voorzichtig zodat je de wortels niet beschadigd.

Knippen van dode wortels

Bekijk de wortels van de orchidee. Gezonde wortels zijn stevig en wit of groen. Knip met een schone snoeischaar alle dode of rotte wortels weg. Deze herken je doordat ze vaak bruin en papperig zijn.

Stap 4: De orchidee planten in de nieuwe pot

Plaatsen van de orchidee

Plaats de orchidee in de nieuwe pot en houd deze in het midden. Voeg meer orchideeëngrond toe rondom de wortels. Zorg ervoor dat alle wortels goed bedekt zijn, maar druk de grond niet te stevig aan, want de wortels hebben genoeg lucht nodig.

Water geven

Na het planten is het belangrijk om de orchidee water te geven om zo de grond vochtig te maken. Zorg ervoor dat het water goed kan weglopen. Te veel water kan leiden tot wortelrot, dus het is belangrijk om niet te veel water te geven.

Stap 5: Verzorging na het planten

Na het planten is het belangrijk om verschillende zaken in de gaten te houden. Denk hierbij aan licht en temperatuur, water geven, luchtvochtigheid en bemesting. Lees deze blog voor meer informatie of bekijk onze pagina met verzorgingstips!

Het planten van je orchidee hoeft niet moeilijk te zijn, zelfs niet voor beginners. Door de goede pot en grond te kiezen, goed op de waterbehoefte te letten en de plant de goede verzorging te geven, kun je genieten van prachtig bloeiende orchideeën in huis. Veel succes en plezier met het planten van je orchidee!

Terug naar blog

Shop jouw orchidee!