Orchidee wit

Alles wat je moet weten over orchideeën snoeien: Tips en Technieken

Het snoeien van orchideeën kan intimiderend lijken, maar met de goede kennis en technieken is het eigenlijk vrij makkelijk. In deze blog gaan we dieper in op waarom, wanneer en hoe je jouw orchidee moet snoeien, zodat jij je planten gezond en bloeiend kunt houden.

Waarom is het snoeien van een orchidee belangrijk?

Orchideeën moeten af en toe gesnoeid worden om ervoor te zorgen dat ze blijven groeien en bloeien. Door dode bladeren en stengels te verwijderen, stimuleer je de groei van nieuwe stengels en bloemen, waardoor je orchidee gezond blijft.

Wanneer moet je een orchidee snoeien?

Het beste moment om orchideeën te snoeien, is direct nadat de bloemen zijn verwelkt. Zodra alle bloemen van de steel zijn gevallen, is het tijd om de plant te snoeien. Door de verwelkte stelen en bloemen te verwijderen, kan de plant zijn energie richten op de groei van nieuwe bloemknoppen. Let er wel op dat je de plant niet te vaak doet snoeien.

Hoe snoei je orchideeën?

Het verwijderen van oude bloemstelen en bladeren

Zoek naar de verdikkingen, ook wel 'ogen' genoemd, op de bloemsteel. Knip de bloemsteel diagonaal af, ongeveer een centimeter boven het derde oog (van onderaf geteld). Laat een oude tak nooit helemaal afgeknipt achter, soms kunnen er nog nieuwe bloemen aan groeien.

Behoud van gezonde bladeren

Laat gezonde bladeren aan de plant zitten. Ze produceren namelijk nog steeds voedingsstoffen die de plant helpen groeien. Verwijder alleen de dode of vergeelde bladeren tijdens het snoeien.

Orchidee paars

  Extra tips voor het perfect snoeien:

  • Zorg ervoor dat je snoeigereedschap schoon en scherp is. Een orchidee is gevoelig voor bacteriën. Door schoon gereedschap te gebruiken, kan je infecties voorkomen.

  • Bekijk de wortels van de orchidee. Verwijder eventuele dode of rotte wortels om de gezondheid van de plant te stimuleren.

  • Wil je meer weten over de verzorgen van jouw orchidee? Bekijk deze pagina met nog meer verzorgingstips!

  Door deze makkelijke stappen te volgen en deze handige tips toe te passen, kan je je orchidee op de goede manier snoeien en ze gezond en bloeiend houden. Wees niet bang om te snoeien, het is een essentiële stap in de verzorging van orchideeën en zal ervoor zorgen dat je prachtige bloemen in huis hebt staan.
  Succes met snoeien!

  Terug naar blog

  Shop jouw orchidee!