Orchidee paars

Orchidee verpotten: wanneer en hoe je het moet doen

Het verpotten van orchideeën is een belangrijk onderdeel van de zorg voor deze planten. Door ze op het juiste moment en op de juiste manier te verpotten, kun je de gezondheid en groei van je orchidee stimuleren, maar hoe doe je dat? In deze blog gaan we dieper in op wanneer en hoe je je orchideeën moet verpotten.

Waarom het belangrijk is

Het verpotten van je orchidee heeft verschillende voordelen. Het vernieuwen van de potgrond helpt bij het voorkomen van ophoping van zouten en mineralen die schadelijk kunnen zijn voor de wortels van de plant. Ook biedt het verpotten de kans om eventuele beschadigde wortels te verwijderen en je orchidee over te zetten naar een grotere pot als dat nodig is.

Wanneer moet je je orchidee verpotten?

Het beste moment om je plant te verpotten is vlak na de bloeiperiode, wanneer de groeicyclus van de plant begint. Dit is meestal in het vroege voorjaar, maar het kan verschillen per specifieke soort orchidee en de groeiomstandigheden. Let op tekenen dat je orchidee verpot moet worden, zoals wortels die uit de pot beginnen te groeien.

Hoe moet je een orchidee verpotten?

Om je orchidee op een goede manier te verpotten kan je de volgende stappen volgen:

1. Voorbereiding

Kies een nieuwe pot die iets groter is dan de huidige pot van de orchidee. Vul vervolgens de bodem van de nieuwe pot met orchideënpotgrond. We hebben een ruim aanbod van de perfecte potten voor je orchidee. Bekijk ze hier!

Orchidee potgrond

2. Verwijder de orchidee uit de oude pot

Haal de orchidee voorzichtig uit de oude pot door de pot zachtjes in te knijpen en de orchidee rustig uit de pot te trekken. Als de wortels vastzitten, kun je de pot even onderdompelen in water om de wortels los te maken.

3. Controleer en knip de wortels

Bekijk of er wortels beschadigd zijn of dat er rotte wortels tussen zitten. Snijd eventuele dode of rotte wortels af met een schoon en scherp mesje of schaar.

4. Plaatsing in de nieuwe pot

Plaats de orchidee in de nieuwe pot. Vul de ruimte rond de wortels aan met verse orchideeënmix. Zorg ervoor dat de orchidee stevig staat, maar niet te diep in de pot is geplaatst.

5. Nazorg

Geef de orchidee na het verpotten water en plaats hem op een heldere, maar niet te zonnige locatie. Vermijd overmatig water geven in de eerste paar dagen na het verpotten om de orchidee de kans te geven zich aan te passen.
Zeker weten dat jouw orchidee precies genoeg water krijgt? Bekijk hier ons speciale watergeefconcept

Orchidee watergeefconcept Papicco

Het verpotten van orchideeën is een belangrijke stap in de verzorging van deze prachtige planten. Door het op het juiste moment en op de juiste manier te doen, kun je de gezondheid en groei van je orchideeën stimuleren. Volg de hierboven beschreven stappen en geniet van gezonde en prachtig bloeiende orchideeën in je huis of tuin.

Terug naar blog

Shop jouw orchidee!