Wanneer is het de beste tijd voor het verpotten van orchideeën

Wanneer is het de beste tijd voor het verpotten van orchideeën

Het verpotten van orchideeën is een belangrijk onderdeel van de verzorging van deze prachtige planten. Of je nu een beginnende orchideeënliefhebber bent of al jarenlang geniet van deze bloemen, het is belangrijk om te weten wanneer en hoe je je orchidee het beste kunt verpotten. In deze blog lees je over het verpotten van orchideeën en krijg je alle tips die je nodig hebt om dit goed uit te voeren.

Waarom moet je je orchideeën verpotten?

Gezonde groei en ontwikkeling

 Orchideeën moeten regelmatig worden verpot om hun groei en gezondheid te verbeteren. Naarmate de wortels groeien, hebben ze meer ruimte nodig om voedingsstoffen en water op te nemen. Oude potgrond kan na een tijdje compacter worden en minder goed doorlaatbaar zijn, wat kan leiden tot wortelrot en andere problemen.

Verbeterde bloei

Door orchideeën te verpotten, zorg je ervoor dat ze in een verse, voedzame omgeving terechtkomen. Dit kan de bloei verbeteren en daarnaast de gezondheid van de plant verhogen. Wil je meer lezen over het verbeteren van de bloei, lees dan onze blog over orchideeën verzorgen.

Wanneer is de beste tijd om orchideeën te verpotten?

Na de bloei

De beste tijd voor het verpotten van orchideeën is gelijk na de bloei. Tijdens deze periode is de plant in rust en heeft ze minder energie nodig om te bloeien. Hierdoor kan de plant beter herstellen van het verpotten. Orchideeën bloeien meestal in het voorjaar of de zomer, dus het is slim om ze in de late zomer of vroege herfst te verpotten.

Bij overvolle wortels

Als je ziet dat de wortels van je orchidee uit de pot groeien of de pot helemaal vullen, is het tijd om te verpotten. Overvolle wortels kunnen leiden tot een gebrek aan zuurstof en voedingsstoffen, wat de gezondheid van de plant negatief beïnvloedt.

Verslechterde potgrond

 De potgrond van orchideeën kan na ongeveer 1-2 jaar verslechteren en minder effectief worden in het doorlaten van water en lucht. Als je merkt dat de potgrond begint te verkruimelen of compact wordt, is het tijd om je orchidee te verpotten.

Hoe orchideeën te verpotten

Benodigdheden

 • Een nieuwe (grotere) pot
 • Speciale orchideeënpotgrond
 • Scherpe, steriele snoeischaar
 • Bak met lauwwarm water

Stap-voor-stap gids voor het verpotten van orchideeën

 1. Voorbereiding
  Begin met het weken van de nieuwe potgrond in lauwwarm water. Dit helpt om het vochtgehalte te verhogen en de grond makkelijk in gebruik te maken.
 2. Verwijder de plant uit de oude pot
  Haal je orchidee voorzichtig uit de oude pot. Knijp zachtjes in de zijkanten van de pot om de wortels los te maken. Doe dit wel voorzichtig zodat de wortels niet beschadigen.
 3. Schoonmaken van de wortels
  Spoel de wortels af met lauwwarm water om oude potgrond te verwijderen. Knip dode of rotte wortels af met een steriele snoeischaar. Gezonde wortels zijn stevig en wit of groen van kleur.
 4. Plaatsen in de nieuwe pot
  Vul de nieuwe pot voor een derde met de gekweekte potgrond. Plaats de orchidee in de pot en vul de rest van de pot aan met de potgrond, zorg ervoor dat de wortels goed bedekt zijn, maar dat de basis van de plant boven de potgrond blijft.
 5. Water geven
  Geef de plant gelijk na het verpotten water om de nieuwe potgrond te bevochtigen en eventuele luchtbellen te verwijderen.

Nazorg na het verpotten van orchideeën

Plaatsing

Zet de verpotte orchidee op een lichte, maar niet direct zonnige plek. Dit helpt de plant om zich te herstellen en nieuwe wortels te vormen. Voor meer tips over de beste plaatsing van je orchidee, lees onze blog over orchidee zonlicht.

Regelmatig controleren

Houd de eerste paar weken na het verpotten goed in de gaten of de plant goed herstelt. Controleer de wortels en bladeren regelmatig op tekenen van stress of ziekte.

Beperkt water geven

Geef de orchidee de eerste paar weken na het verpotten minder water dan normaal om wortelrot te voorkomen. Na deze periode kun je weer terugschalen naar je normale routine.

Veelgemaakte fouten bij het verpotten van orchideeën

Het gebruiken van een te grote pot

Gebruik geen te grote pot. Dit kan leiden tot overbewatering en daarmee wortelrot. Kies een pot die slechts één maat groter is dan de vorige pot.

Verkeerde potgrond

Gebruik altijd speciale orchideeën potgrond. Normale potgrond houdt te veel vocht vast, wat schadelijk kan zijn voor de wortels van je orchidee. Bij Papicco vind je de beste potgrond speciaal voor orchideeën.

Verwaarlozen van de wortels

Controleer de wortels goed en verwijder alle dode of rotte wortels. Gezonde wortels zijn erg belangrijk voor de opname van water en genoeg voedingsstoffen.

Het verpotten van orchideeën is een belangrijke stap in de verzorging van deze planten. Door te weten wanneer de beste tijd is om te verpotten en hoe je dit goed doet, kun je de gezondheid en bloei van je orchideeën verbeteren. Volg de bovenstaande tips en zorg ervoor dat je orchideeën altijd de goede verzorging krijgen. Wil je graag nog meer prachtige orchideeën in huis halen? Bekijk dan hier onze volledige collectie!

Terug naar blog

Shop jouw orchidee!